close

3 fritidsinteresser og hvorfor du bør prøve dem

Mere og mere forskning peger på, at det er vigtigt at have en fritidsinteresse. Det hænger sammen med de stigende niveauer af stress og inaktivitet, vi ser ikke bare i Danmark, men over hele verden. De fører så til et dårligere helbred, som den individuelle borger burde være interesseret i, men som også på stort plan er et problem, fordi det belaster ikke bare velfærdsstatens sundhedssektor, men også rammer landet financielt på andre punkter, fordi flere skal have dagpenge, kontanthjælp eller førtidspension. Der er altså god grund både personligt, men også som borger i et større samfund, til at finde sig en fritidsinteresse eller andet, der kan hjælpe med at slippe af med stress og eventuelt bevæge sig mere. Vi ser her på tre af sådan nogle fritidsinteresser, som nærmest er designet til at reducere stress.

Strækning og hækling tæller vi som én, og så er de den første fritidsinteresse på listen. For at forstå hvorfor strækning og hækling er så afslappende kan det være fordelagtigt at sammenligne dem med meditation, som typisk består i at fokusere på sit åndedræt indtil man bliver distraheret, og så gå tilbage til åndedrættet igen og igen. Når man hækler eller strikker fokuserer man på en anden simpel og ofte repetitiv opgave, som består i at bevæge strikkepinde eller hæklenåle i et mere eller mindre identisk mønster med enkelt bredere mønstre en gang imellem.

Den anden fritidsinteresse du bør prøve er yoga eller tai chi, som begge er afslappende samtidig med de styrker og strækker. Det er altså her både det mentale helbred og det fysiske helbred man arbejder på, idet både yoga og tai chi findes i former, der fokuserer på åndedrættet på mere eller mindre samme måde som når man mediterer, men med den forskel at man også bevæger kroppen med hvert åndedræt i stedet for at sidde stille. En variation af tai chi som hedder ai chi skulle især være god, hvis man har problemer med smerte i leddene, som ofte ses i hypermobile mennesker. Der er langt flere med hypermobilitet end de få, der bliver diagnosticeret, så ai chi kan være en ide for den brede befolkning.

Til sidst ser vi på det at spille et instrument. Der er selvfølgelig forskel på om man spiller orgel, violin eller guitar, og vigtigere end instrumentet er de sange, man spiller. Dødsmetal er ikke ligefrem afslappende, og sange som Through the Fire and Flames er hurtige nok til at det minder mere om sprint end meditation. Der er dog masser af muligheder for at få de afslappende og meditative fordele ud af musik ved at spille et instrument eller måske endda synge en sang. Det er dog nok bedst at undgå instrumenter, hvor man skal puste.