close

3 metoder til at håndtere eksamensangst

De fleste kender til følelsen af nervøsitet og spænding, man mærker lige før en eksamen. Nogle får svedige, rystende hænder, andre bliver urolige i hele kroppen, mens nogen ikke har synlige, ydre reaktioner, men derimod mærker det i f.eks. maven. Vi kan vist hurtigt blive enige om, at det er de færreste, der anser eksamen for at være en behagelig eller sjov situation at befinde sig i. Det er både angstprovokerende og nervepirrende, og der er nogle personer, der ligefrem lider af eksamensangst. Om du er en af disse personer, eller hvis du i det hele taget bare ikke er helt tryg ved tanken om eksamen, så kan denne artikel forhåbentligt hjælpe dig med at håndtere og overkomme din angst.

 

1.    Opsøg en hypnotisør

For nogles vedkommende har hypnose vist sig at være det rette middel mod eksamensangsten. Derfor kan man med rette tage kontakt til en hypnotisør, hvorved det er muligt at opnå mere viden omkring processen. Hypnotisøren vil højst sandsynligt invitere dig til en indledende samtale i hans eller hendes klinik, hvor du vil blive spurgt ind til din eksamensangst. Herefter vil hypnotisøren tage stilling til din situation, og endeligt afgøre hvorvidt hypnose kan være behjælpeligt i netop dit tilfælde.

 

2.    Stress kan udløse angst

Eksamen såvel som eksamenstiden optil kan for mange virke som en stressende og uoverskuelig tid. Der er mange forskellige ting at tænke på, og der er et utal af sider og pensum, der skal læses. Stress er roden til meget ondt, og den kan vise sig på mange måder. Eksempelvis kan stress gå udover din præstationsevne, og stress kan også medvirke til koncentrationsbesvær. Det har altså en hæmmende effekt, og kan i sidste ende gå ud over din eksamen. Derfor kan det være en god idé at afstresse undervejs i eksamenslæsningen, men også lige inden, du træder ind i eksamenslokalet. For eksempel kan man indarbejde pauser i læsningen, hvor man gør noget man holder af, såsom at mødes til en kop kaffe med en god ven. På den måde får man eksamen lidt på afstand, og således fylder angsten ikke lige så meget. Endvidere er terapi også en mulighed til at afhjælpe både stress såvel som eksamensangst.

 

3.    Boost din selvtillid

For mange kan dét at være genert være en stor hindring i pressede situationer som eksempelvis eksamen. Derfor er et godt selvværd samt selvtillid altafgørende for, hvordan du håndterer din eksamen. Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, og det kan tage lang tid og hårdt arbejde at opbygge et godt selvværd. Hvis du lider af dårligt selvværd eller generelt er usikker på dig selv, kan det være en god idé at tale med nogen om det. Hvad end det er en god ven, et nært familiemedlem eller studievejlederen på din skole, er der helt sikkert nogen, der vil hjælpe og støtte dig, hvad end det er i form af gode tips eller professionel rådgivning.