Der er nogle ting, alle burde lære i folkeskolen, som bare ikke er på programmet lige nu. Det kan de fleste af os her i landet jo nok godt blive enige om, men vi får nok noget sværere ved at blive enige om, hvad der så rent faktisk bør undervises i. Når det så er sagt, er det stadig værd at have diskussionen, så vi alle sammen kan få en bedre ide om, hvad mulighederne er, så her har du tre ting, vi synes, alle burde lære i folkeskolen.

Vi har biologi i folkeskolen, men alligevel er der ikke mange, der kommer derfra med en god forståelse af, hvordan man kan dyrke forskellige planter. Du kan for eksempel spørge stort set en hvilken som helst gymnasieelev om, hvad der sker, hvis kartofler gror i jord med ph5, uden at nogen kan give et tilfredsstillende svar. Hvis de kan, så er det formentlig ikke fordi, de er vokset op på en gård, men derimod fordi deres forældre er gartnere eller har en lille have, som de opfordrede deres børn til at interessere sig for. Mad er essentielt for alle mennesker, så alle burde også vide, hvordan maden bliver til nu til dags.

Et andet fag vi har i folkeskolen er sløjd, men hvor mange kan finde ud af at bygge nogen af de essentielle ting her i livet? Altså dem, vi ville have brug for, hvis andre ikke allerede havde bygget dem for os. Ved at vide, hvordan man bygger et hus af træ og dyrker sin egen mad, kan man købe en lille grund, bygge et hus, dyrke nogle få afgrøder og så ellers skære sine udgifter ned til nogle få hundrede kroner om måneden. Med en lidt større investering til solceller og en regnvandsbeholder kan man blive helt selvforsynende, hvis det er det, man har lyst til. Bare det at vide, at man har den mulighed, kan være utrolig betryggende. Nu føler alle, at de er nødt til at arbejde, fordi de simpelthen ikke ved, hvordan de ellers kan holde sig i live.

Sidst men ikke mindst skal vi have noget meget grundlæggende filosofi ind i folkeskolen. Alt fra at forstå den måde, man tænker på til at sætte ord på de ting, man føler, er ting alle kan have gavn af. Det er ikke bare en selv, der får et bedre liv, men faktisk hele det samfund, man lever i. Jo mere dannelse ens medborgere har, jo bedre et demokrati får man. Det giver jo sig selv, at et demokrati ikke kan fungere, hvis borgerne ikke er tilstrækkeligt dannede ? og lige nu er vi danskere generelt kun tilstrækkeligt uddannede, så vi kan udføre et arbejde, men vi kan ikke deltage fornuftigt i vores demokrati.