close

5 gode råd til den kommende vegetar/veganer

De seneste par år er flere og flere begyndt at kalde sig enten vegetarer eller veganere. Ikke nok med der er kommet øget fokus på dét at leve plantebaseret, er flere mennesker begyndt at tænke over deres livsstil og kost. Nogle vælger en vegetarisk eller vegansk livsstil af hensyn til miljøet og bæredygtighed. Andre gør det af helbredsmæssige årsager, og oplever faktisk en form for velvære forbundet med at leve plantebaseret. Hvad end du går og overvejer at blive veganer eller vegetar, så er der et par ting, der er vigtige at overveje i forbindelse med en sådan kostomlægning.

 

1.    Husk at få nok protein

Når man vælger at skære alt kød fra sin diæt, er der fare for, at man kommer til at mangle en del af de proteiner og vitaminer, kød indeholder. Mennesker har brug for en bestemt mængde protein, og derfor er det vigtigt at få denne mængde på anden vis. Nogle vegetarer vælger bevidst at spise fisk frem for kød. Da der findes en del protein i fisk som f.eks. tun og makrel, kan proteinbehovet opfyldes herved. Er man veganer kan man med fordel spise forskellige bælgfrugter såsom røde kidneybønner eller linser, som bidrager med et højt proteinindhold. Herved får man altså dækket sit proteinbehov – uden at skulle inkludere kød i diæten.

 

2.    Hverdagsretter som vegetarretter

Mange mennesker fravælger bevidst en vegansk eller vegetarisk kost, udelukkende på baggrund af, at kødet for mange er en uundværlig del af et måltid. Mange har også en idé om, at vegetarmad er kedeligt og smagsløst, og udelukkende består af grøntsager. Dog behøver det ikke at være sådan. Faktisk kan de fleste hverdagsretter laves som vegetarretter. Tag eksempelvis burger eller lasagne. Der findes efterhånden mange forskellige opskrifter på vegetarbøffer, som består af bønner eller grøntsager. Ligesådan kan kødet i en lasagne erstattes med grøntsager eller linsesovs, som har samme slags bid som en kødsovs og lignende konsistens.

 

3.    B-vitamin som kosttilskud

Som vegetar eller veganer er mangel på B-vitamin ikke usædvanligt, da vitaminet optages ved indtagelsen af kød. B-vitamin har en væsentlig funktion i forbindelse med kroppens øvrige organer, og bidrager eksempelvis til dannelsen af røde blodlegemer. Derfor bør vegetarer og veganere altid få B-vitamin som kosttilskud.

 

4.    Veganske produkter i supermarkedet

Flere og flere supermarkeder er begyndt at sælge produkter med mærket ’vegan’. Det betyder, at du som veganer ikke behøver at bekymre dig om, hvorvidt et givent produkt indeholder kød eller andre former for animalske produkter.

 

5.    Spar penge

Ofte anses dét at leve plantebaseret som værende en dyr og krævende livsstil. Når kødet ikke længere er hovedingrediensen i kosten, skal man derfor ud og anskaffe sig forskellige slags køderstatninger som f.eks. bælgfrugter, soja og tofu. Disse produkter er ofte at finde i en lidt højere prisklasse. Dog er der faktisk penge at spare, hvis man derimod køber større mængder i form af løsvægt hos eksempelvis grønthandlere.