close

5 ting, du skal kigge efter, når du vælger vaskemaskine

Når det kommer til hårde hvidevarer, er der et stort og sommetider uoverskueligt marked. Det kan være overskueligt at holde styr på, hvad der er vigtigt at holde øje med, og hvordan man får valgt den helt rette maskine til ens behov. Men hjælpen er nær – her får du fem tips til ting, du skal kigge efter, når du skal finde den helt rette vaskemaskine.

  1. Energimærkningen

Noget af det første, vi tænker på, når vi skal købe nye produkter, er selvfølgelig prisen. Hvad koster det? Og hvad angår vaskemaskiner, så er der produkter i alle slags prisklasser. Men der er én ting, der gør, at det er bedre at vælge en ofte lidt dyrere vaskemaskine, og det er energimærkningen. Det kan sagtens betale sig at købe en vaskemaskine med energimærkningen helt i top. Det kan godt være, at den er dyr lige her og nu, men på sigt vil du kunne spare masser af penge. En gammel, udtjent vaskemaskine har et højere elforbrug og sågar vandforbrug end de nyere og bedre maskiner på markedet.

  1. Centrifugeringsevnen

Hvis evnen til at centrifugere hos en vaskemaskine er høj, så er den også bedre. Hvis vaskemaskinen er god til at centrifugere, så kræver det mindre energi for tørretumbleren at tørre tøjet. Hvorfor? Fordi centrifugeringen fra vaskemaskinen allerede har slynget meget af vandet ud af tøjet.

Det er godt at tjekke Forbrugerrådets test og anmeldelser fra forbrugere om den maskine, du overvejer at købe, er et solidt produkt, der holder i test. Det er naturligvis altid muligt at forlænge maskinens levetid ved at få den serviceret eller få udskiftet hvidevare-reservedele.

  1. Kapacitet

Hvor meget tøj kan vaskemaskinen tage? Det spænder fra 3,5 kg til 8 kg. Det er bedst aldrig at overfylde maskinen, især for miljøet. Men du kan også overbelaste maskinen, og det kan skabe problemer i visse hvidevare-reservedele, som du måske skal skifte ud. Det er vigtigt, når du skal købe ny vaskemaskine, at du tænker over, hvad dit behov i virkeligheden er – hvor meget vasker du tøj? Og betyder det, at du skal have en af de større eller mindre?

  1. Udvalg af vaskeprogrammer

Det kan være en god idé, når du er på jagt efter din nye vaskemaskine, at se efter, hvor mange vaskeprogrammer maskinen har mulighed for – og hvor mange vaskeprogrammer du har brug for. Hvis du blot bruger vaskemaskinen til tøj, kan du sagtens nøjes med få programmer. Men hvis du har behov for at vaske diverse tekstiler (tæpper, uld, silke, dyner m.fl.). I det tilfælde har du brug for en maskine med flere programmer. Det er også godt at vælge en maskine med et miljøvenligt program – eller ”Eco-program”. De tager længere tid – nogle gange over dobbelt så lang tid – men hvis du gør det, belaster du både pengepungen og miljøet mindre.

  1. Betjeningspanel

Der er typisk to typer vaskemaskiner: dem med et betjeningspanel ovenpå eller foran. Herhjemme sælges der flest maskiner med frontpanel, men der er ikke nogen rigtig forskel i kvalitet og evne til tøjvask. Når du skal vælge, hvor betjeningspanelet skal være, kan det også være afhængigt af, hvordan rummet er indrettet. Hvis du for eksempel vil have din vaskemaskine hævet op i højden, så er det i sagens natur ikke smart at have et betjeningspanel højt oppe oven på maskinen.