close

Alle Har Ret til et Lån – også Skyldnere!

Har du nogensinde tænkt over, hvorfor det overhovedet er muligt at tage lån? Vi kender alle sammen nogle der har brændt fingrene ved at låne penge, og senere har fundet sig selv i en situation, hvor de ikke er i stand til at betale pengene tilbage igen. Vi kender altså alle sammen til de negative effekter gæld kan have på ens liv. Men hvis gæld kan være så frustrerende, hvorfor er det så overhovedet muligt at sætte sig selv i gæld? Det danske samfund beskytter os fra mange farlige ting, så hvorfor er det overhovedet lovligt at låne penge ud? Hvis man forbød lån, så ville gæld også forsvinde, og det ville være en god ting – eller hvad?

Det kan godt være fristende at tænke sådan, men det er fordi man kun ser på de negativer aspekter af lån og gæld. Det er let at spore sig ind på disse negativer, hvis man selv har haft problemer med at betale sin gæld af. Men der er, som altid, også en anden side. Der er gode grunde til, at der eksisterer lån, og at folk tager dem.

Det er nok heller ikke så overraskende, når man lige tænker sig om. Hvis lån altid kun var noget negativt, så ville man slet ikke være nødt til at gøre dem ulovlige: alle ville hurtigt finde ud af det, og ingen ville optage et lån. Men sådan forholder det sig jo ikke: der bliver taget lån hver eneste dag.

Hvis du har, eller har haft, problemer med gæld, så har du jo også selv stået i en situation, hvor et lån kunne give værdi for dig. Det var grunden til, at du tog lånet til at starte med. Alle kan komme ud for en situation, hvor de står overfor en rigtig dårlig situation, og den situation kan løses ved at have nogle penge. Hvis man ikke har pengene i den situation, så kan et lån være en ganske rationel løsning.

Forestil dig eksempelvis, at du har et arbejde i nabobyen. Du tjener din løn ved at møde op på arbejde hver eneste dag. Pludseligt bryder din bil sammen, og den har brug for at blive repareret. Problemet er, at reparationen koster mere, end du har stående på din opsparing. Hvis du ikke reparerer din bil hurtigst muligt, så vil du ikke kunne møde op på dit arbejde: og det betyder at du ikke kan tjene penge. Hvis du ikke kan tjene penge, så får du jo aldrig råd til at reparere bilen, og så sidder du fast i en rigtig dårlig situation. Her er det helt og aldeles oplagt, at et lån vil kunne redde situationen: lånet vil kunne betale for reparationen af bilen, hvilket gør at du kan blive ved med at komme på arbejde og tjene penge. De penge du tjener kan så bruges til at betale lånet tilbage.

Så der findes gode grunde til at tage lån, også selvom de selvfølgeligt kommer med gebyrer og noget risiko. Det er imidlertid uheldigt, at de mennesker der har størst sandsynlighed for at behøve et lån, for at komme ud af en dårlig situation, ofte også er dem der har sværest ved at blive godkendt til et lån. Alle bør have ret til et lån – også skyldnere! Man bør kunne tage lån trods rki, for hvordan skal man som skyldner ellers kunne komme ud af en situation, som beskrevet ovenfor? At du skylder penge væk allerede ændrer ikke på, at du har brug for et lån, hvis bilen der er nødvendig for at sikre din indkomst, bryder sammen og du ikke har en stor nok opsparing til at klare reparationen.