close

At Leje Butik til din Virksomhed – Det bør du Være Opmærksom På

Jeg har med mine mange år i butiksbranchen efterhånden lært en del om de fælder der kan være, når man som iværksætter begiver sig ud i at starte en butik. Det har fået mig til at tænke på hvad jeg ville gøre for at beskytte en klient imod nogle af disse ting, hvis jeg repræsenterede dem mens de havde kig på en Butik til leje. At leje plads i dagens Danmark er faktisk ikke så slemt – det har været uroligt, men det ser ud til at være nogenlunde stabiliseret igen. Sidstnævnte er en situation, jeg er ganske bekendt med efter at have oplevet styrt i både 80’erne og 90’erne.

Først og fremmest er din bedste mulighed for at få en god handel, at du har din egen erfarne, uafhængige, repræsentation. Det lyder måske dyrt – men det er faktisk helt gratis. Ejendomsindehaveren betaler din agent for at repræsentere dig! Så hvorfor er der nogen der vælger at gøre det selv?

Måske tror de, at det er som at leje en lejlighed med en simpel kontrakt på 2-3 sider. Hvor svært kan det være? Andre vælger at “handle direkte”, fordi de vil spare penge. Det virker umiddelbart logisk, at forhandle sin egen aftale direkte med ejeren for på den måde at få en bedre handel. Det giver måske mening, hvis du finder en Lyngby vase til salg hos en agent – hvis du finder ud af hvem ejeren er, og kontakter vedkommende direkte, kan du spare salæret til agenten.

I virkeligheden sparer de fleste udlejere ikke penge, ved at handle direkte med dig i stedet for igennem deres agent. Der er altså ikke nogen besparelse at overføre dig, ved at handle direkte. At spare penge er desuden ikke rigtigt en af dine udlejers prioriteter – der er nok andre ting at se til.

Udlejere har typisk deres ejendom sat til leje igennem et ejendomsfirma, eller betaler nogen internt for at klare det. Hvis en lejeaftale er på plads, skal udlejer generelt betale agenten, uanset hvem der klarer handlen i sidste ende. Hvis de klarer udlejningen internt, bliver der også betalt enten løn, provision eller en kombination af begge til den person der har fået opgaven.

Lejeaftaler, især i indkøbscentre, er komplicerede tredobbelte kontrakter. Medmindre du har forvaltet indkøbscentre i et tidligere liv og har forstået disse former, vil det med al sandsynlighed være en dyr og smertefuld oplevelse at underskrive en på egen hånd. Lyder gratis repræsentation ikke pludseligt som en god idé?

Hvad med at bruge udlejerens agent til at repræsentere dig? Det er typisk hvad der sker, hvis man blot ringer til nummeret på ”Til Leje” skiltet man ser i det tomme butiksvindue. Den professionelt udseende agent, der arbejder for udlejer, fortæller dig, at han eller hun med glæde vil repræsentere dig ved at få en lejekontrakt. Tror du det er måden at få den bedste handel på? Så længe arrangementet er korrekt beskrevet er det helt lovligt. Det kan dog ikke anbefales, fordi der er en interessekonflikt.

Konklusionen er altså klar: få nogen til at repræsentere dig, og sørg for det ikke er samme agent som udlejer benytter.