close

Computer Algoritmerne Sidder på Magten Online

Vi har alle sammen set Science Fiction film, hvor computerne overtager jorden, og vi mennesker har svært ved at stå imod. I Terminator filmene er det en kunstig intelligens der overtager, og tager komplet kontrol over jorden. I The Matrix filmene, har de tilfangetaget alle mennesker i en computer simulation. Vi ser disse film som underholdning, men ved knap nok, hvor sande de film kan ske at være. På nogle områder, har computer algoritmerne faktisk allerede fået magten.

Tænk eksempelvis på listen med søgeresultater der kommer frem, når du søger inde på Google. Rækkefølgen de resultater kommer i, er ikke resultatet af en menneske, der har siddet og vurderet hvad der er mest relevant. Det er en computer algoritme, der tager højde for en helt masse forskellige ting, og præsenterer tingene ud fra dem. Den slags algoritmer er i konstant udvikling, og de er så komplicerede, at der ikke er nogen mennesker der kan gå igennem en liste med søgeresultater og forklare hvorfor algoritmen har gjort som den har gjort. Hvis man skulle have et menneske til at sortere listen på samme måde som computeren gør, så ville man være nødt til at printe instruktioner på flere tusinde sider.

Det giver altså god mening, at vi lader computeren klare den slags: den gør det jo betydeligt bedre og hurtigere, end et menneske kan gøre. Men det er lidt uhyggeligt, er det ikke? At der sidder en computer derude, og er den der beslutter, hvilken rækkefølge søgeresultaterne bliver vist i. Det er trods alt en del magt. Jo højere et resultat er på listen, jo større er chancen for at det bliver læst. Det er altså en algoritme, der i sidste ende har indflydelse på hvad du læser om det emne du undersøger.

Men der er mennesker, der er i konstant kamp med algoritmen, og ikke bare accepterer den som evig magtfuld. Der er folk der kigger på resultatlisterne, og forsøger at regne ud hvilke faktorer der spiller ind. Derefter eksperimenterer de med, at justere disse faktorer på deres egne hjemmesider, og ser om de kan få dem op på førstepladsen på Google. Det er det, vi kalder for SEO: søgemaskine optimering. Det er dog blot ét værktøj af mange, hos dem der lever af online markedsføring. Her har man også CRM systemer,  hubspot vejledning, og automatisk email udsendelse med mere. Selv dem, der kæmper imod algoritmerne, benytter sig altså også af algoritmer og software.

Men det er nok sådan det bliver. Vores eneste chance for, at skubbe lidt tilbage imod algoritmer der får for meget magt er, at armere os med andre algoritmer. Computerne er bare stærkere end os, til bestemte opgaver, og det er vi nødt til at anerkende hvis vi vil have en chance.