Der er ikke noget bedre, end at kunne invitere folk over til en god hjemmelavet middag. Der er ikke noget mere hyggeligt, end at have venner eller familie på besøg. Alting bliver selvfølgeligt endnu mere hyggeligt, når man nyder den gode mad, som du helt selv har lavet ude i køkkenet. Der er noget omsorg og personlighed i sådan at skabe et måltid for dem, man holder af. Det skaber altså de helt rigtige rammer for at have gode samtaler, og komme endnu tættere på hinanden.

Der er kun én ting, der kan gøre sådan en hjemmelavet middag endnu bedre: en god flaske vin. God vin og god mad går nemlig op i en højere enhed. Vinen får maden til at smage bedre, og maden frembringer de bedste sider af vinen. Når man laver den rigtige kombination af vin og mad, så er det helt ufatteligt, hvad man kan skabe af sanseindtryk. Hvis du gerne vil give dine gæster en oplevelse, som de aldrig glemmer, så er vin til maden altså en absolut nødvendighed.

Det er dog ikke helt lige meget, hvilken vin du server med hvilken mad. De forskellige typer af vin, og forskellige druearter, egner sig nemlig til forskellige typer retter. Det er altså ikke nok at købe en god vin: det skal også være den rette vin til det, du har tænkt dig at servere. Selv den bedste og dyreste vin kan være svær at sætte pris på, hvis den overhovedet ikke passer til den mad, der er på bordet. Man er altså nødt til at tænke sig lidt om, når man er ude for at købe en vin til middagen.

Så hvad ville være den rigtige vin, hvis du har planer om at servere kylling eller kalkun til dine gæster?Fjerkræ er en rigtig populær spise herhjemme, og det er derfor godt at vide, hvilken vin man skal vælge når man server den slags. Hvidt kød har en meget neutral smag, der er ganske mild. Her er det oplagt at vælge en vin, der har en tilsvarende mild smag. En chardonnay er helt perfekt til både kalkun og kylling, da det er en forholdsvist mild hvidvin, der stadig tilføjer noget karakter. Hvis du foretrækker rødvin, så er Pinot Noir et rigtigt godt bud. Den har også en god mildhed, men har samtidig de karaktertræk vi kender fra de lidt mørkere vine.

Det er dog også vigtigt at overveje, hvordan du tilbereder fjerkræet. Når vi siger, at kylling og kalkun har en mild smag, så er det jo med udgangspunkt i de traditionelle danske opskrifter. Hvis du derimod følger en asiatisk opskrift, hvor der bruges godt med krydderier, så skal der en anden vin til. Her er en lidt mere sødlig hvidvin at foretrække, da den skaber en god balance i smagsoplevelsen.