close

Den Ultimative Guide til Bregner i Haven

Hvis man gerne vil give sin have et frodigt og eksotisk look, så er bregner helt sikkert vejen frem. Modsat palmetræer og andre planter, der bogstaveligt talt er eksotiske, så gror bregner nemlig helt naturligt her i Danmark. Det betyder at de kræver langt mindre vedligeholdelse, og at de er både lette og billige at anskaffe sig. Alligevel har de rigtigt meget af den samme charme, som et palmetræ har. Den fylder relativt meget, og har et meget unikt udseende, der ikke er til at tage fejl af.

Det er derfor med god grund, at bregner så utroligt populære i de danske haver. Hvis man ikke allerede har bregner i haven, så kan man dog godt være lidt usikker på, om det nu også er en god idé. Bregner ligner nemlig ikke de andre planter, som vi typisk har i haven. Når noget skiller sig meget ud, så får vi automatisk en fornemmelse af, at de nok også kræver noget særligt. De fleste af os har allerede en travl hverdag, og har ikke nødvendigvis lyst til, at påtage os flere tidskrævende aktiviteter. Selv hvis man elsker at bruge tiden i haven, så skal det helst være på frivillig basis. Man kan derfor godt frygte, at den eksotisk-udseende bregne, er en plante der kræver en helt masse tid at plante og pleje.

Men det er faktisk slet ikke tilfældet. Bregner er faktisk rigtigt lette at have med at gøre, og de er ikke særligt sarte. Du kan altså roligt plante bregner ude i din have: de kræver ikke mere arbejde, end så mange andre typiske haveplanter.

Du skal dog være opmærksom på, at der overordnet set findes 2 forskellige typer bregner. Den ene type bregne er tørketålende, og trives altså fint i tør jord og med fuld sol. Den anden type bregne er de såkaldte fugtelskende bregner, og de har det bedst i skyggen. Før du anskaffer dig nogen bregner skal du altså først beslutte dig for, hvor i haven du vil have dem til at gro. Når du har valgt det, eller de, steder du vil have bregner groende, så observer stedet i en uges tid. Hold øje med hvor meget sollys det stykke af haven modtager, og tjek om jorden er tør eller fugtig. Nu ved du, hvilke typer bregner du skal anskaffe dig, til hvilke dele af haven.

Derudover er det kun timingen du behøver at tænke på. Det er typisk bedst, at plante bregner i haven i starten af efteråret. Du behøver dog ikke at vente med at anskaffe dig bregnerne. De kan fint gro i en potte indenfor. Hvis du giver dem rigeligt med gødning og vand, så vil de blive stærke og slå gode rødder. Er bregnen i rigtigt godt helbred, så kan du faktisk udplante den på enhver tid af året.