close

Er Du Født til at Skabe Ting Med Hænderne?

Nogle af os besidder bare den her medfødte evne til, at kunne være produktive med vores hænder. Det er lidt svært at forklare, hvordan vi ser og interagerer med verden på en anden måde, end resten af befolkningen gør, men jeg vil forsøge mig alligevel. Jeg er hverken hjerneforsker eller noget som helst andet, men jeg har haft mange dybe samtaler med mange forskellige folk, og jeg mener at det giver mig et ganske godt indblik i nogle af de forskelle der er mellem håndværkere og folk, der beskriver sig selv som havende 10 tommelfingre.

For det første, så ser vi typisk muligheder frem for problemer. Hvis vi kommer til at ødelægge noget ude i køkkenet, så hører du os ikke bande og svovle over det. Nej, i stedet føler vi en helt enorm nysgerrighed. Det er som om vi lige har fået åbnet op for en del, af det objekt vi har ødelagt, som man normalt ikke ser. En af de funktionelle dele vel at mærke. Så vi nærstuderer det vi er kommet til at ødelægge, og finder næsten altid en måde at lappe det sammen på igen. Når vi snakker materielle ting vi ødelægger, så er det måske ganske tydeligt. Men den samme strategi ser du faktisk, når vi ”ødelægger” ting rent socialt. Vi lader os ikke slå ud: i stedet vækkes vores nysgerrighed, fordi vi lige lærte noget nyt. Igen finder vi typisk en god løsning, så alle kan blive gode venner igen.

En af de andre ting vi gør anderledes er, at vi altid tænker over det praktiske aspekt i de ting vi gør eller køber. Pedalspande er eksempelvis den eneste type skraldespand vi nogensinde kunne finde på at købe. Der er jo ikke andet der giver mening. Når du smider noget ud i en skraldespand, så er det typisk affald: og ingen har lyst til at røre ved affald mere end højst nødvendigt. Uanset hvor ofte du tømmer din skraldespand, så bliver det affald der ligger i den, ofte meget hurtigt ekstra ulækkert. Så en skraldespand skal selvfølgeligt være designet på en sådan måde, at man ikke behøver røre ved den med sine blottede hænder, for at bruge den. Her kunne vi sikkert finde på alle mulige kreative løsninger, men det er ikke nødvendigt: pedalspanden er allerede opfundet. Så vi kan bruge vores fod, der typisk har en sko eller en god sok på, til at aktivere låget på skraldespanden, og smide ting ud. Genialt.

Sidst men ikke mindst, så har vi altid et hav af byggematerialer. Fordi vi er i stand til at skabe ting med vores hænder, og fordi det føles så godt at gøre det, så har vi en nærmest manisk tendens til at samle på ting der kan bruges til den slags projekter.