close

Et Hurtigt Overblik over Kalorier i Vin

Det sidste du har lyst til at tænke på, når du nyder et godt glas Moet, er nok, hvor mange kalorier det indeholder. Mange mennesker kan dog også helt fortrænge den tanke, og bare nyde de lækre dråber. Vi er dog nogle, for hvem kalorie-indtaget er vigtigt at holde øje med, og så kan man let blive så paranoid, at man helt dropper at drikke vin. Det er dog ikke bare synd, det er også helt unødvendigt! Ved at have en god forståelse af kalorier i vin, kan du nemlig nyde et godt glas vin, uden at få dårlig samvittighed.

I denne artikel giver vi dig et hurtigt overblik over, hvor mange kalorier der er i de mest almindelige og foretrukne vine. Der er andre kilder, der kan give dig alle detaljerne, men i denne artikel holder vi det simpelt: se på hovedkategorierne af vine, og du vil kunne få et indtryk af, hvordan deres kalorieindhold er, i forhold til andre gængse fødevarer og drikkevarer. Vi tager udgangspunkt i et standard størrelse vinglas.

 

En gennemsnitlig hvidvin:

121 kalorier, 15,1 gram alkohol, 3,8 gram kulhydrater

 

En gennemsnitlig rødvin:

125 kalorier, 15,6 gram alkohol, 3,84 gram kulhydrater

 

En gennemsnitlig sød dessert vin:

165 Kalorier, 15,8 gram alkohol, 14,1 gram kulhydrater

 

En gennemsnitlig alkoholfri vin:

9 Kalorier, 0 gram alkohol, 1,6 gram kulhydrater

 

Husk, at hvert gram kulhydrat er 4 kalorier, og hvert gram alkohol er 7 kalorier. Som du kan se på ovenstående, så er der altså nogle kalorier i vin, og det skal vi selvfølgelig være opmærksomme på, hvis vi er ude på at slanke os, eller bare holde vægten. Men hvad svarer den mængde kalorier egentligt til? 121 kalorier kan være svært at forholde sig til, så jeg giver dig her nogle eksempler på andre ting, som mange indtager i løbet af en dag, og hvor mange kalorier de indeholder.

Lad os starte med andre typer af drikkevarer, som man kunne ske at nyde til aftensmaden, i stedet for et glas vin:

  • 1 glas cola – 140 kalorier, 39 gram kulhydrat
  • 1 glas appelsinjuice – 122 kalorier, 30 gram kulhydrat
  • 1 glas lys øl – 110 kalorier, 6,6 gram kulhydrat
  • 1 glas almindelig øl – 145 kalorier, 10,6 gram kulhydrat

 

Som du kan se, så er vin faktisk slet ikke så slemt, i forhold til de typiske alternativer! Faktisk er et gennemsnitligt glas vin mindre kalorie-holdigt end det, som mange andre drikker til deres mad. Der er eksempelvis færre kalorier i vin, end der er i cola.

Hvad betyder det så for det gennemsnitlige aftensmåltid? Det er egentligt meget simpelt. Hvis du virkelig ønsker en nedgang i kalorierne, så er det vand eller Light-produkter du skal drikke. Det ved vi jo allerede godt. Men der går man på kompromis med smag og velvære.

Så lad os antage, at du ikke har noget imod at drikke en kalorieholdig drik til aftensmaden. Du kan så eksempelvis vælge mellem en cola, noget juice og et glas vin. Når vis ankker et enkelt glas, så vinder vinen. Det skyldes dog i høj grad, at et vinglas er mindre end et almindelig drikkeglas. Det hjælper altså ikke noget, hvis du bare drikker flere glas, for at slukke tørsten.

Imidlertid er den vigtigste og indlysende forskel imellem disse muligheder, at vinen indeholder alkohol. Når det kommer til gerne at ville nyde en alkoholholdig drik, så er vin er min personlige præference af to grunde. For det første, så siger forskere at et til to (og ikke mere) glas vin faktisk er gavnligt for dit helbred, særligt i forhold til hjerte og hjerne. Vinen indeholder nemlig antioxidanter, som mange forskere hare vist, giver en række sundhedsmæssige fordele. Alkoholen i sig selv har også positive fordele, så længe det bliver indtaget i moderation. Den kan du selvfølgelig også få fra øl eller spiritus, men så mister du de fordele der er, ved vinens høje indhold af antioxidanter. Derudover synes jeg at vin, er langt bedre til at supplere ens mad, end vin eller spiritus er. En rødvin får munden til at løbe i vand, skaber kontraster i smagen, og hjælper med at bringe smagen frem i diverse fødevarer. Dette er måske ikke noget, der er helt kvantificerbart, men det er noget, som vinentusiaster alle er fuldstændigt enige om.