close

Find ud af Hvor Sund Du Føler Dig og Skab Forbedringer

Rigtigt mange af de problemer vi løber på i løbet af livet skyldes, at vi forsøger at klare alting på én gang. Vi tager alt for store bidder af livets problem-kage, og det gør det umuligt at tygge tingene ordentligt, og skabe løsninger der virkelig holder. Det er noget vi ser i alle områder af livet. Måske husker du et projekt i forbindelse med din uddannelse eller dit arbejde, som du blev ved med at udskyde, fordi det var for uoverskueligt at komme i gang. Det virkede umuligt at klare det projekt, og som tiden skred frem blev det kun sværere og sværere. Måske blev du så presset i sidste ende, at du på en eller anden måde fik noget smidt sammen, som lige akkurat fik dig igennem. Men projektet kom aldrig til at virke overskueligt. Grunden til det er simpel: ingen projekter er overskuelige. Så snart vi kalder noget for et projekt, så er det fordi det indeholder en samling af forskellige problemstillinger, som vi endnu ikke har et fuldt overblik over. Hvis det var en lille samling problemer, som vi allerede kendte på forhånd, så ville det ikke være et projekt: så ville det bare være små opgaver, der skulle løses. Hemmeligheden er derfor at definere de enkeltstående problemer i projektet. Så snart det er delt op i mindre bidder, så er det pludseligt overskueligt at gå i gang.

Et af de største og vigtigste projekter vi kan kaste os ud i her i livet, er vores egen sundhed. Mange af os har et mål om at være sunde, men meget lille idé om hvad det indebære. At være ”sund” er nemlig et projekt: det er ikke en enkelt lille ting der skal gøres, eller en kort liste med definerede problemer. Der er en helt masse ting at tage stilling til, undersøge og sætte sig ind i. Derfor tilgår de fleste af os sundhed, på samme måde som vi tilgår så mange andre projekter: vi udskyder at tænke på det, ind til vi tvinges til det, og så gør vi kun lige akkurat nok. Men heldigvis er løsningen den samme, som jeg nævnte ovenfor: del projektet op i mindre bidder, og nu bliver det pludseligt til at klare.

Det første du skal gøre her er, at finde ud af hvor sund du føler dig. Glem lægernes definitioner og test i denne omgang: bare sæt dig ned, go tænk over hvor sund du føler dig. Det er som at gå ind i en tøjbutik og bede om at se skindjakke udvalg til herre: ingen ekspert kan fortælle dig hvad der er helt rigtigt for dig, din personlige oplevelse er hvad der tæller her. Den læderjakke du bedst kan lide, er den du køber, og ingen ekspert kan sige at du er forkert på den. På samme måde er det med din sundhed: hvis du føler noget ikke er som det skal være, så har du ret – også selvom lægerne ikke kan finde det med deres målinger og instrumenter. Det kan være at det er din opfattelse der fejler noget, og ikke din fysiske krop, men din opfattelse er også en del af din samlede sundhed: så det hele er værd at tage med.