close

Her Er De Forskellige Måder Man Kan Låne Penge På

Folk vil gerne lån penge af forskellige grunde: for at kunne dække de daglige behov, for at købe ting der er rare at have, til finansiering af efteruddannelse, for at starte en virksomhed og så videre. Hvor mange penge man låner varierer, fra nogle få hundrede kroner, til mange tusinde. De forskellige behov for, i forskellige størrelser og til forskellige formål, har naturligt medført flere forskellige måder, man kan låne penge på. Tre af de mest almindelige metoder at låne penge på er banklån, overtræk og kassekredit. Så hvad bør man vælge i forskellige situationer, og hvad skal man være opmærksom på ved de forskellige typer lån? Det er disse spørgsmål, og mange flere, vi kommer ind på i denne artikel.

 

Banklån

Når vi snakker banklån, er der to undertyper af lån: dem, hvor du skal stille sikkerhed, og dem, hvor det ikke er nødvendigt. At stille sikkerhed kan være i form af, at skrive under på, at værdien af bestemte aktiver eller værdigenstande kan bruges til at dække gælden, hvis du ikke kan tilbagebetale på anden vis. Hvis du som låntager ikke er i stand til at lave dine månedlige afbetalinger, har långiveren ret til at beslaglægge eller sælge de aktiver, du har stillet som sikkerhed. Da denne metode er mindre risikabel for banken, end et usikret lån er, så er  de sikrede lån generelt billigere med hensyn til rente. Denne form for lån er mest egnet til at låne store summer penge på lang sigt, som for eksempel til at lave forbedringer på hjemmet.

Lån, hvor der ikke skal stilles nogen sikkerhed, har naturligvis en større risiko for långiveren. Hvis det viser sig, at du ikke er i stand til at betale af på lånet som aftalt, risikerer banken at miste de penge de har lånt ud. Derfor har de usikrede lån normalt højere rente, kortere frist for tilbagebetaling, og langt strengere regler. Sanktioner kan opstå, hvis du ikke tilbagebetaler efter forældelsesfristen, eller endda hvis du forsøger at tilbagebetale lånet før den aftalte løbetid.

 

Overtræk

Du skal bruge en bankkonto for at kunne lave et overtræk. Denne lånemetode er hvad der gør det muligt, at betale dine regninger med dit kreditkort eller betalingsaftale, selvom du ikke har nok penge på kontoen. Det er helt sikkert en fordel når det kommer til at overleve kortsigtede pengestrømsproblemer. Du kan være nødt til at hæve over på dit kreditkort, hvis du har akut brug for noget billig taletid, eller på anden måde har akut brug for, at kunne betale for noget, der ellers er relativt billigt. Det er en ganske fleksibel måde at låne penge på, da du kan tilbagebetale gælden, når den passer dig. Overtræk bør du kun ske som et yderst kortfristet lån med små beløb, da renten på overtræk generelt er meget høj.

 

Kassekredit

En anden måde du kan låne penge på, er ved at lave en aftale i banken om, at have en kassekredit. Kassekreditten giver dig mulighed for at hæve flere penge med dit kreditkort, end der reelt står på kontoen, men til en betydelig billigere rente end et overtræk. Det er altså bedre egnet til større køb, hvor du ikke har pengene lige nu, men ved at du uden problemer kan betale af på det over tid.