close

Guide: Sådan får du en god nats søvn

Lige så vigtigt, som det er at træne og spise fornuftigt, lige så vigtigt er det faktisk at få en ordentlig nattesøvn. Det er ikke sundt for kroppen, hvis du ikke får sovet det antal timer du har brug for eller hvis du bare har problemer med at sove og får en dårlig søvn. Der er flere forskellige faktorer, som stress, fysiske rammer og så videre, der kan påvirke din søvn. Selvom sovepiller virker, som den nemmeste hjælp til at sove bedre, så start med at kigge på de nedenstående råd:

 

Omgivelserne

Flere undersøgelser har vist, at de fysiske rammer har stor betydning for ens søvn. Dette gælder for eksempel temperatur, støj og lys. I forhold til støj er grænsen 30 decibel, hvilket er ret meget støj. Når vi snakker om temperaturen gælder det, at det påvirker os mest, hvis vi har det for varmt. For de fleste er den perfekte temperatur mellem 18-21 grader. Hvis du sidder med din computer eller telefon lige før du skal i seng kan det også give søvnproblemer, fordi lys påvirker kroppens indre ur og kan altså være med til at forskyde kroppens døgnrytme. Det kan også være du lige skal tage et ekstra kig på din seng, måske er den for blød eller hård til din krop?

 

Slap fuldstændig af

Mange har fundet det nyttigt at lave meditation eller mindfullness øvelser før de lægger sig til at sove. Man kan bruge nogle af de mindfullness-eller meditations øvelser, hvor man fokuserer og koncentrerer sig om sin vejrtrækning. Dette har hjulpet nogen med at opnå en god, rolig og dyb søvn. I løbet af en sådan god, rolig og dyb søvn opnår man cirka fire – fem perioder med REM-søvn. I løbet af disse perioder er der, hvor man har de bedste og klareste drømme. REM-søvnen forbedrer faktisk både din hukommelse, evne til at lære og din kreativitet.

 

Nogle går også skridtet videre og tager til en hypnotisør. Han eller hun vil via hypnose kunne hjælpe dig med at finde frem til, hvad årsagen til søvnløsheden er og hjælpe dig med at få nemmere ved at falde i søvn. Man kan også vælge at gå til en psykolog, de kan hjælpe dig med at få styr på dine tanker og finde ud af, hvad det er der går og nager dig og ødelægger din søvn.

 

Undersøgelser har vist at meditation har hjulpet på folk der oplevede problemer med søvnløshed, så i steder for at gå ud og købe de første sovepiller man ser, så kunne et godt alternativ til dette være, at afprøve enten meditation, mindfullness eller hypnose. Sovepiller burde være den allersidste udvej, men hvis du føler, at du har prøvet alt andet uden at det har hjulpet, så tag en snak med lægen om sovepiller og hvad der ville være bedst for dig.

Er du sommerklar?