close

Kom Ud af Ensomheden Med Enhver Hobby

Ensomhed er den seneste epidemi der har ramte det danske land. Den har overtaget ”stress” som den seneste form for livsstilssygdom, og det er blevet tydeligt for os alle, at det ikke er noget vi bare kan ignorere. At ignorere ensomhed er logisk nok den værste beslutning.

Det er dog interessant, at ikke alle kan sætte finger på hvad det er der holder dem nede til at starte med. Det er nemlig svært at overbevise sig selv om, at det virkelig er ensomhed. Jeg tror de fleste tænker at de føler sig ensomme, men så hurtigt finder ”beviser” i deres liv på, at det ikke kan være deres ”rigtige” følelse:

”Jeg kan da ikke være ensom! Jeg har tonsvis af kolleger, bor midt i en storby og kan stort set aldrig finde den alene-tid jeg trænger til!”.

Men tro mig, din mavefornemmelse har ret: du er ensom. Alle de eksempler din hjerne kommer på for at sige du ikke er ensom, bygger nemlig på en grundlæggende misforståelse af hvad ensomhed er. Din mavefornemmelse og dit rationelle sind arbejder nemlig med to forskellige definitioner her, og for at kunne forbedre din situation, er du nødt til at sørge for de taler om den samme ting.

Rigtig ensomhed har nemlig ikke direkte noget at gøre med, hvor mange mennesker man har omkring sig. Du kan sidde til en fest, omgivet af 100 mennesker, og have folk starte samtaler med dig igennem hele aftenen, og stadig føle dig ensom. Mange af vores såkaldte ”sociale” arrangementer er nemlig bare spil for galleriet. Folk snakker om vind og vejr, men dykker aldrig rigtigt ned i de mennesker de interagerer med. De er bare høflige, taler om de sikre emner, og ser det som en succes at komme igennem aftenen uden at have vækket nogen reelle følelser i de andre deltagere.

Ensomhed er når ingen ser dig, din fulde personlighed, uanset hvor mange der kigger på dig rent fysisk. Det er de dybe samtaler, dem med folk der rent faktisk er interesserede i at lære dig at kende på et dybere plan, der skal til for at kurere ensomhed. Virkelige menneskelige forbindelser: det stik modsatte af alt, hvad der foregår på de såkaldte sociale medier.

Men du kan faktisk bruge de sociale medier som det første skridt i, at bryde ud af din ensomhed. Her er det nemlig muligt at finde folk der deler dine interesser, og så arrangere at mødes med dem i virkeligheden. Du kan også gøre det i den virkelige verden: hvis du går op i biler, så tag ned til Bjarne Nielsen Biler og se hvilke mennesker du møder der. Ved at have en hobby tilfælles, er I allerede garanteret et vist overlap i værdier og verdenssyn, og det åbner døren for dybere og mere meningsfulde samtaler.