close

Sådan finder du en god champagne

Om du er i gang med at planlægge en forlovelsesfest eller om du bare skal have en weekend brunch, så er det altid en lejlighed til at få drukket en god omgang champagne. At finde den gode champagne kan være svært og stressende. Du får her nogle trin til, hvordan du vælger en god champagne, når du har brug for en – med det samme!

Kend forskellen

Det er vigtigt, at du kender forskellen på forskellige typer af champagne. Der findes champagne, og så findes der også det, der hedder ”Cava”, ”Prosecco” og ”boblende vin”.

Champagne er lavet af champagne vindruer og følger en bestemt teknik, for at det bliver til en champagne. Cava er en boblende vin, der fermenteres i flasken, men bruger mindre dyre vindurer, hvilket resulterer i en billigere pris. Prosecco bruger en anden metode til at lave vinen. Her fermenteres det i tanke først og derefter bliver det overført til flasker. Denne type er typisk sødere end cava. Dernæst har vi boblende vin, der ikke følger nogen traditionel vinproduktion, og desuden kan det komme fra ethvert land.

Find din søde tand

I det sidste stadie af produktionen tilføjes der sukker til champagne. Hvor meget sukker der tilføjes vil blive sat under nogle underkategorier. ”Doux” er den sødeste form for champagne, og det er det sødeste, som du kan komme til at få. ”Demi-Sec”, ”Sec” og ”Ekstra Sec” er stadig på den søde ende af skalaen, og er et godt match til bl.a. desserter eller stærkt asiatisk mad.

”Brut” og ”Ekstra Brut” er i den tørre ende af skalaen. Denne type vin kan nydes alene og med en række forskellige retter, som f.eks. en salat, kager, pizza og kylling.

Prisklasse

Hvis du er ny og stadig prøver at finde en champagne, der passer til dine smagsløg, så er det en god idé at starte med flaskerne, der koster omkring 100-200 kr. Desuden er det også en god prisklasse, hvis du vil imponere gæsterne eller svigerfamilien.

De hurtige råd

Det kan stadig være svært at hoppe sig ud i det og få fundet en god champagne. Du får altså derfor nogle råd, hvis du stadig er i tvivl:

  1. Er du i tvivl? Så køb en Cava. Denne type af champagne kan man aldrig gå galt med.
  2. Vær sikker på at champagnen er Brut eller Ekstra Brut for at undgå hovedpiner.
  3. Champagne der er lavet med en tanknings-metode, som Prosecco, er mere boblende end rigtig champagne.
  4. Vælg en region. Spanien laver f.eks. anderledes champagne end Italien. Derfor kan det være en god idé at sætte sig ind i, hvad de forskellige lande er kendt for, når det kommer til vinproduktion og champagne.