Hvordan kan det være, at et lille land som Danmark kan konkurrere på den internationale scene? Med en population på blot 6,5 million mennesker, burde vi rent statistisk have færre talenter i vores samfund end i lande med et højere befolkningstal. Alligevel er vi verdenskendte som et videnssamfund.
Det handler selvfølgelig i høj grad om, at vi har et stærkt uddannelses-system, der tillader alle med passion – uanset deres økonomiske situation – at studere et felt, og senere bidrage til det. Det er dog ikke hele forklaringen. Den danske virksomhedskultur har formået at udvikle sig på en ganske teknologi-venlig manér – modsat virksomheder i mange andre lande, så er de danske virksomheder klar på at tage nye teknologier til sig tidligt og virkeligt gøre brug af dem. Markedsanalyser fra felter så forskellige som landbrug, sundhedsvæsen og software udvikling har vist at Danmark er i front både med vækst og adotion af de nyste teknologer og principper.
Det er ikke kun i IT verdenen de danske virksomheder arbejder med det sidste nye. Virksomheder der ikke som sådan er teknologi-baserede skyr ikke væk fra at bruge et ERP system eller andre teknologiske redskaber der kan øge deres produktivitet. Det er med andre ord brugen af teknologi i bred forstand der får Danmark til at skille sig ud.
Et eksempel på dette er tandlægeklinikker. I Danmark har tandlægerne i årevis benyttet sig af elektroniske booking-systemer. I starten var det blot et system sekretæren interagerede med, og kunderne ringede stadig ind og bookede over telefonen. Nu er det dog efterhånden blevet mere almindeligt med online-booking, hvor man selv kan se de tilgængelige tider og vælge den der passer bedst. Rigtigt mange andre lande i europa er slet ikke så langt: der er tandlægerne lav-tekniske. Du ringer ind, og en sekretær sidder med en bog med tider skrevet ind. Det gør booking-processen mere langsommelig, og øger risikoen for fejl. Lige præcis med tandlæger er der begrænset international konkurrence, men det illustrerer det generelle billede rigtigt godt. De danske virksomheder er ikke bange for at bruge teknologi, også selvom der er tale om et lavpraktisk felt. Vi formår i stedet at værdsætte de muligheder teknologien giver os, og ser det som en måde positivt at skille sig ud på i markedet og give kunderne den bedst mulige oplevelse.
Efterhånden som flere virksomheder bliver globaliserede, vil konkurrencen selvfølgelig tvinge andre virksomheder til også at adoptere nye teknologier hurtigt. Det er dog ikke som sådan en trussel – tidlig brug af teknologier har sine egne udfordringer, og fordi Danmark har været tidligt ude med det, har vi fået rigtigt godt styr på hvordan man gør det. Det er viden og erfaring der ikke kan fås fra en bog – vores internationale konkurrenter vil være nødt til at gå igennem en række ”børnesygdomme” efterhånden som de justeres, og mens det står på kører Danmark blot hurtigere og hurtigere i front.