close

Vask af nyt tøj

Vi vil altid have at vores tøj skal se nyt ud for evigt. Hvis vi køber lyst tøj, vil vi gerne have, at de bliver ved med at være så lyse som de var på købstidspunktet. Det kan gøres muligt i et vist omfang, hvis du tager et par ekstra trin, mens du vasker dem.

Vask kan faktisk bestemme dit tøjs fremtidige liv. Hvis du tager det som en besværlig opgave, vil du kun se vanskelighederne ved at gøre det, og det vil efterlade dig frustreret og irriteret. Du skal huske på, da du købte tøjet. Hvor meget du ville have den helt særlige kjole og hvor mange penge du brugte på den. Den tanke vil hjælpe med at motivere dig til at gøre lidt ekstra ud af at passe på tøjet, uanset om det er købt dyrt eller om du har fundet det på et dametøj udsalg.

 

Nyt farvet tøj

Læs vaskeanvisningen på tøjet grundigt og omhyggeligt. Det tager nogle sekunder, men det sparer tid senere, Når du ikke er nødt til at skulle finde en måde at reparere det på.

Følg vejledning  på etiketten, f.eks. Vask i koldt vand, om det må bleges og kan tåle tørretumbler. Lad være med at tage chancen og smid din t-shirt i tørretumbleren, hvis der står den ikke kan tåle det. du risikere at ende på men en t-shirt der passer til en dukke.

Bland ikke farvet tøj med hvidt tøj. Hvis du gør det, så kan du bruge farve fanger ark, der fanger den overskydende  farve og ikke lader det smitte af på resten. Tøj i pastelfarver smitter ikke og kan derfor vaskes med hvidt tøj.

Lyse farver som orange, gul, lilla osv. kan vaskes sammen og farver som grøn og blå kan på samme måde vaskes sammen.

Prøv at vaske mørke farver sammen.

Vend vrangen ud på tøjet, da det forhindrer at tøjet falmer på forsiden før tid.

Brug  vaskemidler beregnet til farvet tøj, hvis der er pletter på tøjet.

Når vask af tøjet er færdigt, skal du straks tage det ud af maskinen. Hvis det bliver liggende for længe risikerer du at tøjet bliver surt eller mørt.

Undgå brug af tørretumbler for at tørre tøjet hvis du vil undgå at tøjet falmer.

Fylder du for meget tøj i tørretumblere kan det også skade dit tøj da det skal kunne bevæge sig frit. Del hellere tørringen over i to omgange hvis det er nødvendigt.

Hvis vejret tillader det, så tør dit tøj udenfor, da også for frisk luft og kommer til at dufte friskt.

 

Generelle tip til at vaske

Sortering af tøjet er det vigtigste skridt, inden du vasker dem.

Del tøjet op i farver først, og derefter i temperatur. Du kan sagtens vaske tøj der står til 40 grader sammen med tøj der kun kan tåle 30, så længe du holder den laveste temperatur.

Vask altid nyt tøj for sig selv første gang, hvis det er i farver, da den første vask altid trækker den største mængde overskydende farve ud

Sørg for at frasortere uld og tøj der skal vaskes i hånden. Selvom din maskine har håndvaske funktion, så risikerer du at tøjet tager skade, så det er på eget ansvar at gøre brug at det.

Er tøjet meget beskidt, så skyl det op før du vasker det.

Brug den anbefalede mængde vaskepulver til hårdheden på dit vand. For meget vaskepulver gør ikke tøjet mere rent.

Du kan med fordel vælge forvask når du vasker, hvis tøjet er meget beskidt. Husk at vaskepulveret ved forvask, skal fordeles imellem de 2 rum. Der skal altså ikke dobbelt vaskepulver i maskinen.